Categories: Proje

Proje Nedir

Bilgiyi üretme hızının saniyeler ile ifade edildiği günümüzde yeni fikirler ortaya koymak ve bu fikirleri hayata geçirmek için harekete geçmek hem bireylerin hem de ülkelerin menfaatine olmaktadır. Bu menfaatin ülkenin refahı için kullanılması nihai istenen durumlardandır.  Türkiye’nin 2023, vizyonunda Türkiye’nin medeniyet birikimi, tarihsel temelleri ve öz niteliklerini ortaya koyarak bölgesel ve küresel düzeydeki etkinliği/saygınlığı üzerinde önemli rol oynayacak çalışmaların önemine vurgu yapılmaktadır. Burada ifade edilen öz nitelikler içerisinde en büyük payı şüphesiz siz gençler oluşturmaktasınız. Öz nitelikleri yüksek gençler olarak 21 yy becerileri ile donanmış, değişime ve gelişime açık, bilgi ve medya okuryazarı, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, üretken ve girişimci bireyler olmanız 2023 vizyonuna daha emin adımlar ile ilerlememizi sağlayacaktır. Bu kutlu yolda sizden beklenen sorunlara çözüm odaklı yaşlaşıp, doğru sorular sorarak var olan merakınızı tetikleyici bir güç unsuru haline getirip, yeni projeler, fikirler ve çalışmalar ortaya koymanızdır. Peki, proje nedir? Ve nasıl yapılır sorularını duyar gibiyim gelin hep birlikte projenin ne olduğuna bir bakalım. Şimdi arkanıza yaslanın ve bir çay veya kahve alın başlıyoruz J

Proje gündelik konuşma dilinde;  merak edilen bir konu veya sorun üzerinde çözüm önerileri aramak olarak tanımlanabilir. Sınıflarımızda, öğretmen odasında, arkadaş toplantılarında “ bunu proje yapalım” bundan proje olur” gibi ifadeleri sıkça duyarız.  Proje en bilinen tanımı ile; karmaşık bir problemi veya sorunu çözmek amacıyla zaman ve mekan olarak sınırlandırılmış ve belirli bir bütçe dâhilinde belli bir amacı ve hedefi olan bu amaç ve hedef doğrultusunda sonuçlar beklenen faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilir.  Proje çalışmaları öğrencilerin inisiyatiflerini kullanmalarına, sorumluluk alarak seçimler yapmalarına, karar vermelerine, istek ve amaçlarının peşinden gitmelerine izin verir ve bunlar için uygun bir ortam hazırlar. Korkmaz,  H.,  ve  Kaptan,  F.  (2002)

Bir fikrin proje formatına bürünmesi için bir hedef belirlenmeli, amaçları net ortaya konmalı, ne kadar zamanda ne yapacağınız planlanmalıdır. Gördüğünüz gibi burada amaç, zaman ve faaliyet faktörleri ortaya çıkmaktadır. Hedef; projenin amacına ulaşmak için yapılması gereken faaliyetlerdir. Amaç  ise ; proje faaliyetleri sonucu ulaşılması beklenen sonuçların bütünüdür. Burada amaçların açık, net, ulaşılabilir ve ölçülebilir olması son derece önemlidir. Tüm bunları yaparken belirli bir zaman dilimini ele almak ve planlamayı bu zaman dilimine göre yapmak gerekmektedir.

Unutmayın proje “Amerika’yı yeniden keşfetmek” değildir. Etrafınızda gördüğünüz, dile getirdiğiniz her sorun bir proje olabilir. Çözüm odaklı düşünmeli ve problemlerin üzerine gitmelisiniz. Her şeyden önemlisi kendinize güvenirseniz ve inanırsanız bir çok sorunun üstesinden geleceksiniz. Proje çalışmalarında bulunan öğrencilerde gözlemlediğim en temel özellik, Olaylara daha çok şüpheci yaklaşmaları, ezberden ziyade kavrama, anlama ve bilmeye yönelik sorular sormalarıdır.

PROJEDE ÖZGÜNLÜK

Özgün kelimesi TDK’ da “Yalnız kendine özgü bir nitelik taşıyan, orijinal, bir buluş sonucu olan, nitelikleri bakımından benzerlerinden ayrı ve üstün olan” olarak tanımlanmıştır. Proje çalışmalarında yaptığınız literatür taraması sonucunda sizin çalışmanıza benzer bir fikir, ürün veya proje yoksa bu proje çalışmanızın özgün olduğu anlamına gelmektedir. Orijinal bir bakış açısı ortaya konularak üretilen çalışmalar her zaman proje değerlendiricilerinin aradığı kıstaslardan bir tanesidir.  Yaptığınız çalışmanın ilk ve tek olması yanı sıra farklı bir bakış açısı getirmek, daha önce ortaya konmuş çalışmalara yeni bir yaklaşım sunmak, yaratıcılığınızı ortaya koyarak mevcut problemi diğer çözüm önerilerinden farklı bir şekilde ortadan kaldırmakta projenizin özgün olmasını sağlar.

Birçok kişiden yeni bir çalışma gördüğünde veya bir proje sunumunu dinlediğinde “ ben bunu düşünmüştüm”, “vallahi bu benim aklıma gelmişti” gibi ifadeler duymuşsunuzdur. Düşünmek tabi ki önemlidir. Düşündüklerinizi hayata geçirmek, ürün olarak somut bir şekilde ortaya koymak daha da önemlidir. Günümüzde düşüncelerini, fikirlerini hayata geçiren, onları kullanarak yeni bilgilere ulaşan toplumların refah seviyelerinin son derece yüksek olduğunu görmekteyiz.

Özgün bir çalışma ortaya koymak istiyorsanız, iyi bir literatür taraması yapmalısınız. Literatürü ayrıntılı bir şekilde ele almak, araştırma sonuçlarını dikkatli bir şekilde ele almalı ve mevcut olmayan bir çözüm önerisi ortaya koymalısınız. Bir çok projede özgünlük değerlendirilirken mevcut eksiklerin giderilmesinde ortaya konulan çözüm önerisinin ne kadar yenilikçi ve yaratıcı olduğu puanlanmaktadır.

Sonuç olarak henüz çözülmemiş bir probleme çözüm bulmak, daha önce kimse tarafından gözlemlenmemiş bir gözlemi gerçekleştirmek, bir probleme ilişkin daha önceden sunulan bir çözüm önerisinden farklı olarak daha kısa ve daha pratik bir çözüm geliştirmek sizin projelerinizi veya çalışmalarınızın özgün değerini artıracaktır.

bilimevi

Share
Published by
bilimevi

Recent Posts

Non Parametrik Friedman Testi

Fiedman testi, ilişkili ölçümlerde ortalama puanların birbirinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder

3 sene ago

Non- Parametrik Kruskal Wallis Testi

non parametrik kruskal Wallis

3 sene ago

Non-Parametrik Wilcoxon Testi

Non parametrik Wilcoxon Test

3 sene ago

Non-Parametrik Mann Whitney U Testi

Mann Whitney U Testi

3 sene ago

UZAKTAN ÖĞRENME VE CONNECTIVISM (BAĞLANTICILIK) KURAMI

Bilginin hıza arttığı ve mevcut bilgilerin yarılanma ömürlerinin gittikçe kısaldığı günümüz dünyasında eğitime dair birçok…

3 sene ago