Categories: Proje

Proje Yazımda Başlık Seçimi

Bitmiş bir projeye başlık koymak veya çarpıcı bir proje adı eklemek projenin görünürlüğü açısından çok önemlidir. Proje yürütücüsü veya sahibi bir projeye başlık hazırlarken bunun dikkat çekici olmasına özen göstermelidir. Unutmayın ki ilk izlenim son derece önemlidir. Projeyi okuyacak dış uzman, jüri ve değerlendiricinin ilk dikkat edeceği yer başlıktır. Bunun için başlıkta kullanılacak bütün kelimeler özenle seçilmeli ve projenin amacına hizmet eden kelimeler olmasına dikkat edilmelidir.  Başlık n e çok uzun ne de çok kısa olmalıdır. Örneğin TÜBİTAK ortöğretim yarışmalarında 12 kelimeyi geçmeyecek şekilde başlık atılması beklenmektedir. Başlık atılırken veya proje adı konurken kelimelerin sırası da önem arz etmektedir. Vurguyu yapacağınız kelimeye göre bir sıralama yapmalısınız.  Birden fazla kelime yerine tek kelime ile  de projenize çarpıcı bir isim bulabilirsiniz. Örneğin bir öğrencim görme engellilerin kullandığı sarı çizgilere ekstra bir işlev katmak amacıyla bir proje fikiriyle geldi. Amacını belirledi ve ona bir başlık bulmasını söyledim. Henüz projeye çalışmaya başlamamıştık. Öğrencimin bulduğu başlık “ Konuşan Sarı Çizgiler” olmuştu. İlk başlarda bütün kriterlere uyduğunu düşündük ve bu proje adı ile çalışmaya başladık. Literatürü taradıkça yeni bilgiler öğrendikçe projeye ilişkin hem görüşleri hem de kelime dağarcığı gelişti ve değişti birkaç hafta sonra yni bir isimle geldi öğrencim. BASSToN neden bu isme karar verdiğini sorduğumda ses ile ilgili araştırma yaptığında hem Bas hem de ton terimleri geçtiğini ve aslında yaptığı pojede sarı çizgilere yeni işlevi üreteceği bastonun vereceğini söyledi ve projesinin isimini BAssTon olarak değiştirdi. Gördüğünüz gibi proje isminde projede yapmaya çalıştığı şey gizlenmişti. Bu tarz proje isimlerinin dikkat çekici olduğunu düşünmekteyim. Ama şu unutulmamalıdır ki hiçbir başlıkta kısaltma kullanılmaktan kaçınılmalıdır. Kısaltmalar ve Formülleri olabildiğince kullanmamaya dikkat edilmelidir.

bilimevi

Share
Published by
bilimevi

Recent Posts

Non Parametrik Friedman Testi

Fiedman testi, ilişkili ölçümlerde ortalama puanların birbirinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder

3 sene ago

Non- Parametrik Kruskal Wallis Testi

non parametrik kruskal Wallis

3 sene ago

Non-Parametrik Wilcoxon Testi

Non parametrik Wilcoxon Test

3 sene ago

Non-Parametrik Mann Whitney U Testi

Mann Whitney U Testi

3 sene ago

UZAKTAN ÖĞRENME VE CONNECTIVISM (BAĞLANTICILIK) KURAMI

Bilginin hıza arttığı ve mevcut bilgilerin yarılanma ömürlerinin gittikçe kısaldığı günümüz dünyasında eğitime dair birçok…

3 sene ago