Categories: Proje

Projede Literatür Taraması

Bir proje fikri nasıl ortaya çıkar etkinliğinde yaptığımız çalışmayı hatırlayalım. Merak alanlarımızı belirleyip, sınırlarımızı ortaya koyduktan sonra araştırma sorusu ve araştırma sorusuna ilişkin anahtar kelimeleri belirlemiştik. Orda da bahsettiğimiz gibi anahtar kelimeler bizim literatürü tararken son derece işimize yarayacak. Öğrencilerimizin projelerini araştırırken yaptıkları ilk şey proje adını Google’ a yazıp konuyla ilgili neler yapıldığına bakmaları olmuştur. Araştırmaya ilişkin verileri toplamanın ilk aşaması literatürü taramaktır. Sizler bir proje çalışmasını ortaya koyarken sorun belirlediğiniz alana ilişkin daha önce kimlerin, neler yaptığını öğrenmeli ve böylelikle alana olan hâkimiyetinizi artırmalısınız. Literatür taraması sonucu elde ettiğiniz bilgiler sizin araştırmanızın önemini ortaya koyacak, daha önceki yapılanlar ile benzerlik ve farklılıkları görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca literatürü taradığınızda proje alanıyla ilgili eksikleri görüp projenizi veya çalışmanızı revize etme imkânı da bulacaksınız.  Evet literatür taraması araştırma sorusunda belirlene kelimelerin taranmasıyla başlanır dedik. Peki, literatürü nerede ve nasıl taramalıyız isterseniz bu konu üzerinde biraz duralım. Öncelikle bilimsel araştırma projeleri yapıyorsak ve giriş bölümünde alıntı yapmamız gereken konular varsa bunun için önereceğim kaynak Google akademik olacaktır. (https://scholar.google.com.tr/) yayımlanmış makalelerin olduğu ve alıntılama yapma konusunda da son derece pratik olan bu site üzerinden araştırma konunuza dair anahtar kelimeleri girerek genel bir tarama yapabilirisiniz. Yine TÜBİTAK Ulakbim TRdizin (https://trdizin.gov.tr/advancedSearchs) veri tabanının kullanarak araştırmalar yapabilirsiniz. Ayrıca daha çok yayınlanmış tezlere ulaşmak istiyorsanız YÖK Ulusal Tez Merkezi (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/) veri tabanın da kullanılabilir. Bu veri tabanları yanı sıra çeşitli üniversitelerin veri tabanlarını kullanarak da bilimsel araştırmalarınız literatür kısmı için bilgiler edinebilirsiniz.

bilimevi

Share
Published by
bilimevi

Recent Posts

Non Parametrik Friedman Testi

Fiedman testi, ilişkili ölçümlerde ortalama puanların birbirinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder

3 sene ago

Non- Parametrik Kruskal Wallis Testi

non parametrik kruskal Wallis

3 sene ago

Non-Parametrik Wilcoxon Testi

Non parametrik Wilcoxon Test

3 sene ago

Non-Parametrik Mann Whitney U Testi

Mann Whitney U Testi

3 sene ago

UZAKTAN ÖĞRENME VE CONNECTIVISM (BAĞLANTICILIK) KURAMI

Bilginin hıza arttığı ve mevcut bilgilerin yarılanma ömürlerinin gittikçe kısaldığı günümüz dünyasında eğitime dair birçok…

3 sene ago