Categories: Simülasyon

İdea Simülasyon

idea Simülasyon program ile İdea programında hazırlanan algoritmalar kolayca denene bilmektedir.  Simülasyon programları herhangi bir karta, sensöre veya pile ihtiyaç duymaksızın yazılan algoritmalara göre robotun hareket etmesini görsel olarak sunabilmektedir.
İdea simülasyon programı özellikle kalabalık eğitimlerde veya sınıf ortamlarında kodlama öğretebilmek için oldukça kullanışlı bir programdır. Simülasyon programı ile az zamanda birçok algoritma hazırlanarak bu algoritmalar denene bilmektedir. Simülasyon ortamında problem durumuna yönelik farklı sanal ortamlar hazırlanabilmekte ve öğrencilerin problem durumuna yönelik algoritma hazırlamaları istenebilmektedir.

  • İnternet sistesinden İdeaSİm programı indirilir
  • İdea Programı kurulur
  • Simülasyon programı üzerindeki akış şeması, ortam ve ayarlar menüsü tanıtılır.
  • Sağ kısımda bulunan kamera açıları, yaklaş, uzaklaş, ortam değerleri, ışık şiddeti kısımları tanıtılır.
  • İdea programı üzerinde yazılan bir algoritmanın simülasyon ortamına nasıl aktarıldığı anlatılır. (10 Dk.)

Engelden kaçan robot algoritması

Motor sürücülerin kullanımı için gerekli yönerge verilir. Yönergede dokunma varsa ileri sür, kal bekle bir saniye geri gel, dokunma yoksa kırmızı ışığı aç kapat

Kodlamanın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Gelecekte teknolojiyi üreten ülkelerin kodlama alanında iyi bireyler yetiştiren ülkeler olacağına inanılmaktadır. Simülasyon ile kodlama öğretimi öğrencilerin herhangi bir donanıma ihtiyaç duymadan kodlama öğrenebilmelerine olanak sağlamaktadır. Bu yazının amacı simülasyon ortamında öğrencilerin yazdıkları algoritmaları hızlı bir şekilde denemelerine imkân sağlayan İDEA Simülasyon programı hakkında bilgi vermektir

Simülasyon ile kodlama öğrencilerin farklı disiplinlerde çalışarak, onların disiplinler arası çalışmasına, probleme yönelik farklı çözüm önerileri üretmelerine, probleme yönelik algoritmaları zihinlerinde kurgulamalarına dolayısıyla tasarım odaklı düşünmelerine, algoritmadaki yanlış ile ilgili geri dönütü o an verebilmelerine olanak sağlamaktadır.

Öğrenciler tarafından hazırlanan algoritmaların simülasyon üzerinden denenebilmesi öğrencilere anında dönüt verebilmektedir. Bu da öğrencilerin algoritmada yaptıkları hatayı o an bulabilmelerine ve yeniden hazırladıkları algoritmayı hızlı bir şekilde denemelerine olanak sağlamaktadır. Simülasyon üzerinden algoritmaların denenebiliyor olması problem durumuna yönelik farklı illerde öğrenim gören öğrencilerin algoritmalarını çevrimiçi olarak gönderebilmelerine ve algoritmalarını simülasyon üzerinden hızlı bir şekilde, maliyetsiz olarak denemelerine olanak sağlayacaktır. (Can, T. 2012) Yabancı Dil Öğretimi Bağlamında Öğrenen Özerkliğinin Sanal Öğrenme Ortamları Yoluyla Desteklenmesi isimli çalışmalarında “İnternet ve sanal öğrenme ortamları gibi öğrenme ağlarıyla da desteklenen bilgi patlaması öğrencilerin öğrenmesi gereken bilgileri çoğaltmakta ve çeşitlendirmektedir. Bunlar da öğrencilerin özerk bireyler olarak öğrenilecek bilgiler konusunda seçimler yapmasını ve etkin bir biçimde öğrenme konusunda sorumluluk almasını gerektirmektedir.”Şeklinde vurgu yapmışlardır.  Simülasyon üzerinde algoritmaların denenebiliyor olması, malzeme (kontrol kartı, robot, pil, kablo) ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Bu durum algoritma öğrenmek isteyen her öğrenci için maliyetsiz bir fırsat sunmaktadır. Bilgi temelli hayat problemleri şeklinde sunulan sorunlara öğrencilerin simülasyon üzerinde grup arkadaşları ile tartışarak çözüm bulmaları beklenmektedir. Bu sayede öğrencilerin algoritmik düşünme, işbirliği yapma ve sorunlara çözüm odaklı bakma becerileri geliştirilebilir. Literatürde Fen ve Teknoloji, Bilişim Teknolojileri, Teknoloji ve Tasarım ile Matematik dersleri animasyonla desteklenerek gerçekleştirilen eğitimlerin öğrenciler üzerinde olumlu sonuçlar verdiğini gösteren bazı çalışmalar yer almaktadır

Öğrenciler gruplar halinde çalışmalar yapmıştır. Öğrencilere ilk önce simülasyon programının ara yüz tanıtımı yapılmış, programların simülasyonda nasıl çalıştırılacağına ilişkin uygulamalar yaptırılmıştır. Bu çalışmalar Niğde Bilim ve Sanat Merkezinde devam eden destek ve BYF Öğrencilerine iki hafta boyunca yaptırılmıştır.

Simülasyon programı, algoritma hazırlanan program ile entegreli çalışmaktadır. Algoritma hazırlandıktan sonra kaydedilmekte ve simülasyon programına aktarılmaktadır.

Simülasyon programında O-bota takılabilecek sensör yuvaları yukarıdaki gibidir. (Algoritma hazırlarken bu yuvalara dikkat edilmelidir.) sensörlerin bağlanması, analog, dijital girişler yine simülasyon üzerinde öğrencilere online olarak anlatılabilir.

Örnek Uygulama:

Resim 4’te hazırlanan algoritmanın simülasyon programına aktarılması ile ilgili görsel yer almaktadır. Algoritmaların programa aktarılması ve kaydedilmesi yapılan çalışmaların öğrenciler tarafından okul dışında tekrar edilmesine imkân vermektedir.

Nesneyi alıp dokunma sensörüne doğru ittiğimizde (dokunma algılayıcıya bastığımızda) led yanmakta nesneyi çektiğimizde (dokunma algılayıcı boşta iken) led sönmektedir. Burada gözün algıladığı ışığın frekans durumu hakkında öğrencilere ekstra bilgiler verilebilir.

Yol =Sürat X Zaman formülünü hepimiz duymuşuzdur. En meşhur ve anlaşılamayan problemler arasında yer almaktadır. Oysa bu tarz problemler görselleştirilebilseydi hepimiz bu konuyu daha kolay anlayabilirdik. Bizde buradan yola çıkarak öğrencilerin algoritma becerilerini geliştirebilmek, farklı disiplinlerdeki konuların daha kolay anlaşılabileceğini sağlamak amacı ile bu etkinliği hazırladık ve merkezimizdeki öğrencilere uyguladık.

 Öğrencilere verilen yönerge:

Aracın 63,5 cm gidebilmesi için O-botun sürati ne olmalı? Zaman ne olmalı? Soruları öğrencilere sorulur.  Öğrencilerden deneme yanılma yöntemi ile algoritmayı hazırlamaları ve hazırladıkları algoritmayı simülasyon programında denemeleri istenir. Ayrıca matematik konusunda öğrencilerin birimler arası işlem yapmaları, saniyede aldığı yolu cm, m veya km cinsinden bulmaları onların disiplinler arası çalışmalarına olanak sağlamış olur.

Etkinlik sırasında öğrencilerin deneme yanılma yöntemi ile algoritmaları hazırladıkları ve simülasyon programına aktararak denedikleri gözlemlenmiştir. Bu algoritmaları hazırlarken öğrencilerin farklı bilgiler keşfettikleri, var olan problemleri farklı yollardan çözebildikleri, algoritmalardaki hataları fark ederek değerlendirmede bulunup algoritmalarını düzenleyebildikleri görülmüştür. Etkinlik sırasında öğrenciler eğlenerek öğrendiklerini ve bu tür etkinlikleri yapmak istediklerini ifade etmektedirler.

Bu bilgiler doğrultusunda bu tür etkinliklere yer verilerek öğrencilere maliyetsiz, eğlenceli ve öğretici etkinliklerin yaptırılabileceğini düşünmekteyiz. Haftalık veya aylık problemler belirlenerek, öğrencilerin bu problemlere yönelik algoritma hazırlamaları sağlanabilir. Böylece en ücra köydeki öğrencilerin bile çevrimiçi olarak algoritma hazırlayabilmelerine, eğlenerek öğrenebilmelerine ve problem durumuna yönelik farklı çözüm önerileri üretebilmelerine, onların düşünebilmelerine fırsat tanınmış olur.

Öğrencilerin algoritmik düşünme becerilenin geliştirilmesi onların daha sistemli düşünmelerine, sorun odaklı düşünmeden çözüm odaklı düşünmeye başlamalarına neden olabilir. Akranları ile iş birliği yaparak öğrenen öğrencilerin iletişim becerileri, kendine güven duyguları da bu tür çalışmalar ile geliştirilebilir.

Kaynaklar

Can, T. (2012). Yabancı Dil Öğretimi Bağlamında Öğrenen Özerkliğinin Sanal Öğrenme Ortamları Yoluyla Desteklenmesi. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 72.

ŞENDİR, M., & DOĞAN, P. (2015). Hemşirelik eğitiminde simülasyonun kullanımı: sistematik inceleme. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 23(1), 49-56.

Dinçer, S., & Güçlü, M. (2013). Effectiveness of using simulation in computer aided learning and new trends in science education: A meta-analysis study article. The Special Issue on Computer and Instructional Technologies, 35.

Polat, E., Tekin, A. (2013). Fen ve teknoloji dersinde animasyonla desteklenmiş web tabanli eğitimin akademik başarıya etkisi. International Journal of Human Sciences, 10(Special Issue), 17-26.

ÖZER, İ , CANBAZOĞLU BİLİCİ, S , KARAHAN, E . (2015). Fen Bilimleri Dersinde Algodoo Kullanımına Yönelik Öğrenci Görüşleri. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (1), 28-40. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/trkefd/issue/21483/230241
bilimevi

Share
Published by
bilimevi

Recent Posts

Non Parametrik Friedman Testi

Fiedman testi, ilişkili ölçümlerde ortalama puanların birbirinden anlamlı bir şekilde farklılık gösterip göstermediğini test eder

3 sene ago

Non- Parametrik Kruskal Wallis Testi

non parametrik kruskal Wallis

3 sene ago

Non-Parametrik Wilcoxon Testi

Non parametrik Wilcoxon Test

3 sene ago

Non-Parametrik Mann Whitney U Testi

Mann Whitney U Testi

3 sene ago

UZAKTAN ÖĞRENME VE CONNECTIVISM (BAĞLANTICILIK) KURAMI

Bilginin hıza arttığı ve mevcut bilgilerin yarılanma ömürlerinin gittikçe kısaldığı günümüz dünyasında eğitime dair birçok…

3 sene ago