Seyahat

Eğitim Ziyaretleri


İspanya seyahatinde ziyaret ettiğimiz okul; okul öncesi ve ilkokul birlikte öğrenim görüyorlar. İspanyanın Katalan bölgesinde ve İspanyanın genelinde ilkokul ve lise düzeyi var. Okul öncesine başlama yaşı üç. Üç yasında okula baslayan bir Öğrenci altıncı sınıfa kadar ilköğretim dönemi olarak devam ediyor. Yedinci sınıftan itibaren lise dönemi başlıyor.
İspanya’da okul Haziranda sonunda bitiyor. Tüm Avrupa olduğu gibi aralıkta yılbaşı tatili yapıyorlar. Nisan ayında bir ara tatilleri daha var. İspanyollarda müfredat ağır ve kazanımların çok olduğu söyleniyor. Ders kitaplarını devlet karşılamıyor. Öğrencilerin çantaları bizdeki gibi çok ağır. Derse başlama saatleri sabah 09.00, 16.30 gibi bütün gruplar eğitimi bitiriyorlar. Öğle arası 12.30’da başlıyor 15.00 e kadar öğle arası devam ediyor. Sanırım yemekten sonra siesta yapıyorlar ama uyumuyorlar söylendiği gibi değil 😀 Öğleden sonra iki ders var ve teneffüs arası yok. Teneffüsler her iki dersten sonra bir mola verecek şekilde planlanmış. Okulda kurs yok öğrencilere herhangi bir destekleme kursu verilmiyor. Okulun koridoru öğrenme alanı olarak aktif kullanılıyor. Örneğin süpermarket seklinde bir koridorda cocuklara uygulamalı egitimler yapiyorlar. Veliler koridorlarda çocukları ile ilgilenebiliyor. Beceri atölyeleri mevcut. Aslında her derslik bir beceri atölyesi Şeklinde dizayn edilmiş diyebilirim.

Öğrenci dil seviyelerine göre eğitim alıyorlar, Eğitimleri üç döneme ayırmışlar A1-A2, B1-B2 ve C1-C2 şeklinde ileri düzeyde olan C2 öğrencilerine diğerlerinden farkli bir program uygulanıyor. Daha çok uygulama ağırlıklı bir dil eğitimi hakim, çocuklar ilkokul düzeyinde gündelik konuşmaları yapabiliyorlar.

Liseden sonra selectivitat sınavı var. Bu sınavlar ile yüksek öğrenime devam ediyorlar. Liseden sonra isterlerse iki yıl daha devam edip (grade supervior) sınavsız istediği bölümü tercih edebiliyor. Bu süreçte selectivitat sınavından muaf oluyorlar. İki aşamalı bir sınav. Genel sınavda katalanca, ingilizce, matematik alanlarından soru soruyorlar ve çoktan seçmeli test şeklinde oluyor. Özel alan sınavında ise alana özgü sorular soruyorlar. Lise notu ortalama ve sınav ortalaması ile yüksek öğrenime devam etme hakkı elde ediyorlar. Birinci sınıfta 3 hafta ikinci sınıfta 1 ay üçünü sınıfta 3 ay dördüncü sınıfta 4 ay staja okullara geliyorlar. Haftanın bir günü hoca ile görüşüyor üniversitede. Bu süreçte orada ders almıyor Dördüncü sınıfta üniversite hocaları ders gözlemine gelmiyorlar. 1-3 sınıflarda öğretmen adaylarına üniversitedeki danışmanları ders gözlemi yapıp geri bildirim veriyor. Dördüncü sınıfta staj yaptıkları okuldaki öğretmenler not veriyor. Ayrıca öğretmen adayı öğrenci bir proje dosyası hazırlamak zorunda. Kendi gözlemlerine dair bir dosyayı da portfolyosuna ekliyor. Son sınıfın son dönemi tamamen okulda geçiyor . Derslerde aktif olarak sorumluluk alıyor.
Üniversite öğrenimine Sınıf öğretmenliği bölümü olarak devam eden öğrenciler aynı zamanda yan dal eğitimi de alıyorlar. Yan dal alanları matematik, fen bilimleri, müzik ve dil alanları yanı sıra fiziksel etkinlikler olarak da değişebiliyor. Buradaki farklılık yan dalı müzik, ingilizce ve beden eğitimi olanlar alan öğretmeni olarak atanıyor. Biz de bu durum alan değişikliği hakkı ile uygulandı. Özet olarak bizdeki öğretmen egitimi katalan eğitim sistemine benzer. Son yapılan değişiklikler ile biz de meslektaş koçluğu şeklinde uygulamalar yapılmaya başlandı.

Öğretmenlerin kişisel gelişimine destek olan sivil toplum kuruluşları var ama hepsi ücret alıyorlar. Bizdeki Öğretmen Akademisi (ORAV) gibi ücretsiz eğitim veren sivil toplum kuruluşu yok. Değerini bilelim. İspanya eğitim bakanlığının yaptığı hizmetiçi eğitimleri korkunç olarak tanımlıyorlar 1f642 - Seyahat🙂 para veren öğretmen iyi eğitimi ancak özel kuruluşlardan alabiliyor devletin bir desteği yok.

Litvanya eğitim Seyahatinde Proje ortaklarımız arsında İspanya, Bulgaristan, Romanya, gibi ülkeler olduğu için Litvanya eğitim sisteminden bahsederken diğer ülkelerin de eğitim sistemleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle şunu belirteyim burada da eğitim işi yine bayanlara devredilmiş. Litvanya’da ara tatil yok. Öğretmenler bizdeki gibi yaz aylarında çalışmıyorlar . İspanya’da okul 21 Haziranda bitiyor. Tüm Avrupa olduğu gibi aralıkta yılbaşı tatili yapıyorlar. Nisan ayında bir tatilleri daha var. Bulgaristan’da her okul türü belirli aralıklarla tatile başlıyor. İlkokullar mayısta bitiyor ortaokullar haziran ortası liseler haziran sonu yılı tamamlamış oluyor. İspanyollarda müfredat ağır ve kazanımların çok olduğu söyleniyor. Ders başlama saatleri sabah 08.00-09.00 gibi tüm ülkelerde. Genelde 15.00-16.00 de bitiriyorlar. Bulgaristan’da ikili öğretim devam ediyor.
https://www.facebook.com/places/Sudeikiai-Utenos-Apskritis-Lithuaniada-yapilacak-seyler/104322879607665/

Litvanya’da, 0-6 yaş anaokulu olarak adlandırılıyor ve isteğe bağlı. Altı yaş okula hazırlık dönemi ve zorunlu, anaokukulunda dersler daha çok beceri ağırlıklı, ilkokul dört yıl ve yedi yaşında başlıyor onbir yaşında bitiyor. ilkokul zorunlu, ilkokullar haftada 25 saat ders görüyor. Ortaokul dört yıl bu döneme, “progimnasium” deniyor yine zorunlu. Ortaokulda ders saatleri, 30 -32 saat arasinda degisiyor. 8.sınıftan sonra, iki tip lise var biri gimnasium digeri meslek lisesi. Akademik basarisi düşük olanlar gimnasium’a gidiyor. Lisede haftada 32-35 saat ders görülüyor ve dersler 45 dakika. Din dersi secmeli isteyen etik dersi isteyen hıristiyan eğitimi dersi alıyor. Bunları aileler seçiyor. 16 yaşına kadar eğitim zorunlu 16 yaştan sonra devam edip etmeyeceğine ögrenci ve ailesi karar veriyor. Teknik lise ve meslek lisesi üniversite sınavına girmiyor, ders notlari son derece önemli. Lise notları ile üniversitede kurula başvuruyorsun ve kurul değerlendirip kabul ediyor, ama müzik ve spor bölümleri için, üniversi kendi icinde sınav yapabiliyor. Romanyadaki gibi lise ders notlarına bakılıyor. Örneğin sosyal bilgilerde üniversite eğitimi alacaksa, tarih, coğrafya dersleri yanında Litvanyaca ve ingilizce derslerine de bakiyorlar. SODAS (www.sodas.ugdome.lt ) isimli bir sistemleri var bizdeki EBA’ nin aynısı, öğretmenlerin şifreleri var ve istediklerinde iceriklere ulaşıyorlar. Değerlendirme her ünite sonunda daha çok çoktan seçmeli testler seklinde yapılıyor ve her üniteden sonra bir değerlendirme yapılıyor, müzikte uygulama sınavı yapılıyor. e-okul sistemi gibi bir sistem, onlarda da mevcut ve ismi “tamo” okul işleri buradan yürüyor, değerlendirme, veli bilgilendirme, yoklama bu sistemden alınıyor, öğr

Litvanyada din dersleri seçmeli, isteyen Etik isimli dersi, isteyen ise hırıstiyanlık dersini alabiliyor. Bunları aileler seçiyor. Matematik zorunlu ders. Ayrıca doğa eğitimi ve sanat derslerine önem veriyorlar. Okul bahçesi tamamen öğrenme uygulama alanı.

Litvanya Eğitim merkezleri var. Bu merkezler okulların ihtiyaçlarını kontrol ediyorlar. Öğretmen eğitimlilerini ihtiyaca göre planlıyorlar. Masrafları okul ödüyor. Bizde ÖRAV bu işi ücretsiz okulunuza gelerek yapıyor. Öğretmen akademisinin bu çalışması dünyada ilk ve tek çalışma. Sınıflar kalabalık değil. Diğer avrupa ülkelerine çok göç vermişler 90 lı yıllarda 1500 olan okul nüfusu 300 lere düşmüş .

Dil eğitiminde olabildiğince az grup oluşturuyorlar örneğin sınıf 20 kişi ise ikiye bölüp o şekilde dersleri işliyorlar. Robotik ve programlama dersleri mevcut. Lego mindstrom ve Arduino kullaniliyor. Sanırım bir proje ile okullara ücretsiz Microbit kartları dağıtılmış ve bu kartlar ile kodlama eğitimi veriyorlar. @ Sudeikiai, Utenos Apskritis, Lithuania

İlkokulda kalma yok, ortaokul ve lisede 16 yaşına kadar her sene sorumluluk sınavına girmesi gerek. 16-18 yaş arasında sınıfta kalma var. Sınavlarda başarırız olursa oğrenciler o sınıf seviyesini tekrar ediyor. Bu sınavları vermeden üniversite sınavına giremiyor. Üniversiteye girerken her bölümün puanı var notlarına göre üniversite seçebiliyor. Zorunlu eğitim 16 yaşına kadar bu yaştan sonra bırakabiliyorlar veya meslek liselerine devam ediyorlar. İlkokuldan sonra seviye belirlememe sınavı yapıyorlar bunun yerleştirme için bir geçerliliği yok sadece okulların durumunu tespit etmek için yapılıyor. İspanya bunu ortaokuldan sonrada yapıyor. Eğer okulun sınav puanı yüksekse merkezden daha çok para alıyorlar. Sözün özü ölçme ve değerlendirme bizdeki gibi ölçüm kaldın değerlendirdim geçtin” şeklinde değil durum tespiti be bütçelendirme için de kullanılıyor zaten ölçme ve değerlendirme bunun için değil mi? Litvanyada taşımalı eğitim var, merkezi okullara öğrenciler otobüslerle taşınıyor. Ayrıca birleştirilmiş sınıflarda mevcut

Polonya’da sistem yeni değişmiş. İlkokul ve ortaokul beraber öğrenim görürken lise bina ayrılmış, aynı bizdeki gibi. ilk sekiz yıl zorunlu sonra sınav var. Matematik Polonyaca ve İngilizceden sinavina giriyor. Lise tek çesit 4 yıl çok programlı lise var. Üniversiteye geçişte, ulusal sınav yok öğrenci notlarına bakılarak yerleştirme yapılıyor. Her ögrenci kendi okulunda sınava giriyor ve ulusal komunite sınav sorularını hazırlıyor, Sınavlar aynı anda tüm okullarda da yapılıyor ve bir kaç gün sürüyor. Değerlendirmeyi farklı bir okuldaki öğretmen yapıyor, kriterler değerlendiriciye veriliyor ve değerlendirme kriterlerine göre Yapılıyor. Lisede sanat ve spor ile ilgili bölüm bulunmuyor. Üniversitede spor alanına yönleneceksen öğrencinin biyoloji ders notuna bakıp fiziksel teste tabi tutuluyor. Resim içinde tarih dersi notlarına bakıyorlar. Polonya’da üniforma yok. Romanya ve Litvanyada öğrencilere haftanın üç günü süt, ekmek ve elma veriliyor. Polonyada birleştirilmiş sınıflar bulunuyor.

İngiltere’de ana sınıfı yaşı üç , ana okullarında öğrenciler öğlene kadar okula geliyorlar. 3 yaşında oryantasyona alınıyor (zero). 4 yasında (reception) okula başlama zorunlu, harf ve okuma yazma yapıyorlar. 5 yaş ilkokula başlama yaşı, on bir yaşında ilkokul bitiyor ve ortaokul başlıyor. İlkokulda öğrenciler 25-30 kişilik sınıflarda gruplar halinde çalışıyor, bir grup sosyal çalışma yaparken diğeri matematik vb. çalışmalara katılıyor, öğretmenler derse iki kisi giriyor. Sabah 7 den aksam 7 ye kadar çalışıyorlar, üçte ders bitiyor ve aksam 7 ye kadar değerlendirme ve planlama yapıyorlar, her öğrenciye ayrı plan yapılıyor, sadece özel eğitim için degil (BEP). Öğretmen 1200 paund alıyor. İlkokul 08.00 den 15.15 e kadar ders yapıyor ve 15 dk uzun ara var.Ders saati altıdan fazla. Yedinci sınıfta daha üst düzey beceriler bekliyorlar. Ev ödevi çok fazla veriliyor. Cuma günü ödev veriliyor ve çarşamba günü bitirmeleri gerekiyor. Birinci sınıfta okula başlayan her öğrenci her sene farklı öğretmen ve öğrenci ile çalışıyor yani sınıf ve öğretmen değişiyor. Bu altıncı sınıfa kadar devam ediyor. Yani ilkokul 6 yıl. 11 yaştan sonra ortaokul başlıyor ve 5 yıl, 16 yaşında bitiyor, lise eğitimi 3 ile 5 yıl arasında değisiyor, derslerini A yaparsa bu sürede üniversiteye başlıyor. Ortaokuldan geçişte sınav var, sınav zorunlu. Buradan sonra iki tür lise var teknik liseye veya genel liseye gidiyor. Meslek lisesine gidince geri dönme olabiliyor üniversiteye gitmek isterse teknik bölümde neyse o bölümde devam ediyor. Üniversite sınavına girmiyor. Lise zorunlu değil, genel liseden üniversiteye gidebilmesi için sınav şart girmek istediği bölüm derslerinin A seviyesinde olması lazım. İngiltere’de üniforma var, okul karar veriyor ve çoğu siyah. Okula üniforma ile gelmek zorunlu. Düşük nottan okuldan atılmak yok, okuldan atılma nedeni kurallara uymamak olarak belirlenmiş. İngiltere’de çalışan anneler çocuklarını bakıcıya veriyorlar ve bu çok pahalı. Özel yetenekli öğrencilere yönelik çalışmaları daha çok kolejler yapıyor, odaklandıkları konu daha çok okul terki.

Romanya eğitim sistemine dair gözlemlerimi paylaşmak isterim, öncelikle Transilvanya bölgesinin eğitim yönetiminde bayanlar hakim, (bizde bayanlar yönetimde daha cok söz sahibi olmalı kesinlikle) Okul öncesi dediğimiz (onlar “zero grade” diye ifade ediyorlar) dönem zorunlu. 5 ve 6 yaş grubu kendi sınıflarında diger ögrenciler ile birlikte öğrenim görüyorlar. Müfredat , kişisel bakım, anadil eğitimi, sanat, matematik ve iletişim becerileri ağırlıklı. Örneğin haftada 5 saat anadil eğitimi verilirken 3 saat matematik 1saat el becerileri 2 saat iletişim becerileri 2 saat spor, 1 saat din egitimi olmak üzere günde 4, haftada 20 saat egitim aliyorlar. îlkokullarda 1.sıniflar yedi yaşında, yine haftada 20 saat ders aliyorlar. Saat 11.45 de öğle yemeğine giden ögrenciler bu saate kadar kırkbeş dakikalık dört dersi bitirmiş oluyor. Öğleden sonra 13.00 ile 16.00 arası ders yok. Okula gelen çocuklar ücretlerini velilerin karşıladığı ve öğretmenlerin gözetiminde ödevlerini yaptıkları bir zaman dilimi geçiriyorlar (bizdeki etüt gibi, isteyen ilgi alanına göre atölyelerde gidebiliyor) Haftada bir gün okulun bitişiğinde bulunan ve daha çok beceri kazanımlarına yönelik atölyelerde 1.5 saatlik etkinlik yapıyorlar (yukarıda bahsettiğim etüt saatlerinin dahilinde bu merkeze gelebiliyorlar, bilim sanat merkezleri gibi yerler), burada, spor dans, el işleri, kodlama, müzik, teknoloji konularında seçenekler var. Ortaokul 7 ve 8. sınıfta haftada 29 saat ders görüyorlar. Dersler fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya ağırlıklı, her sınıf seviyesinde cuma günler son ders yok. 5. sınıflarda perşembe ve cuma günü son ders konulmamış. Sınıf defterleri ortaokulda öğretmenler odasında dolduruluyor. Eyaletin atadığı müdür her gün imza atarak dersleri onaylıyor ve ona göre maaşlar veriliyor. ilkokulda her ay örgenciler becerilerine göre değerlendiriliyor. Değerlendirme harfler üzerinden yapılıyor. İngilizce ve Fransızca var