Basından

 Niğde’ye yeni açılan Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi ilk yılında ulusal başarılar elde etmeye başladı. Merkez öğrencisi Şehri Sude Kahraman, Yaratıcı Çocuklar Derneği tarafından düzenlenen “Geleceğin Mucitleri” adlı bilim yarışmasında “Basston” adlı projesi ile jüri tarafından başarılı bulundu.

proje basston - Basından


Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin kültür bilincine sahip, bilime ve sanata önem veren, yaratıcı ve evrensel bir kuşak için Samsung ve Multi Channel Developers işbirliğinde gerçekleştirdiği yarışmaya Türkiye‘nin her yerinden birçok proje katıldı. Çevre, enerji, sağlık ve teknoloji alanlarındaki projelerden biri de Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Şehri Sude Kahraman tarafından hazırlandı. Fen Bilgisi Öğretmeni Cüneyt Akyol danışmanlığında yürütülen Basston adlı projede görme engelli bireylerin toplumdaki günlük işlerini kolaylaştırmak amaçlanıyor. Projeye göre dışarıda zemine kurulan sistem sayesinde görme engelli bireyler bulundukları yerler konusunda ellerindeki özel baston sayesinde sesli olarak bilgilendiriliyor.


Yarışmada birinci ve ikinci aşamaları geçerek ilk on bir arasına giren genç mucidin projesinin televizyon çekimleri Akşemseddin BİLSEM’de gerçekleştirildi. Sci Teck Tv tarafından kurulan stüdyoda iki kişilik profesyonel bir ekipçe yapılan çekimler 1 ay süresince Daily Motion Türkiye video portalında yayınlanacak. Son aşamada değerlendirmeyi belirleyecek puanların yüzde 20’si 1 ay süresince yayınlandığı Daily Motion Türkiye video portalından halk katılımı ile sağlanacak. Bu oylama sonucunda belirlenen ilk 6 proje günde 15 dakikalık bir program olmak üzere 5 gün boyunca Sci Tech Tv ve Kidz Tv ekranlarında yayınlanacak. Sonuçları 1 Mayıs 2014 tarihinde açıklanacak yarışmada birinciye 2 bin TL, ikinci ve üçüncüye bin er TL ödül verilecek. Projenin sahibi Şehri Sude Kahraman aynı zamanda Kemal Aydoğan Ortaokulu’nda 5. sınıfa devam ediyor. – NİĞDE

Doğanın Sanatla Stemi Haber
Doğanın Sanatla Stemi Haber

26-30 Temmuz 2016 Tarihleri arasında Çamardı Aladağlar Emli vadisinde 41 öğrenciye yönelik doğa, bilim ve sanat etkinlikleri düzenlendi.

                TÜBİTAK desteği ile hayata geçirilen projede Niğde Bilsem öğretmenleri ve Niğde Üniversitesi Öğretim elemanları eğitim verdi. Projede;öğrenciler 6 gün boyunca doğada var olan sanatsal olguları bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanları ile keşfettiler.

Doğada çeşitli hayvanları ve bitkileri yerinde gözlemleyip onlara ilişkin disiplinler arası etkinlikler yaparak sanatsal ve estetik bakış açısı kazandırmayı hedefleyen proje, Niğde için bir ilk olma özelliğini taşıyor. Proje yürütücüsü Bilsem Fen Bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol; Doğanın Sanatla STEMİ projesinin amacını; fen, teknoloji, matematik ve mühendislik ile ilgili etkinlikleri doğada var olan sanatsal olgular ile birleştirerek öğrencilerin keşfetmelerine yardımcı olmak olduğunu, proje ile 41 ortaokul öğrencisinin doğada etkinlik yapma imkânı bulduğunu belirtti. Eğitimlerin 6 gün sürdüğünü ifade eden Akyol,bu sürede öğrencilerin fen, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarını doğa ve sanatla keşfederek birbirleriyle ilişkilendirmelerine yardımcı olunduğunu söyledi. Ülkemizde son yıllarda STEMile ilgili birçok çalışma yapıldığını ifade eden Akyol çocukların doğadan ve sanattan sınav kaygısı nedeniyle mahrum kaldıklarını bu projenin onları bir nebze olsun bu iki alana yaklaştırdığını söyledi.  Ülkemizin geleceği olan bu gençlerin doğadan ilham alıp, sanatsal bir bakış açısı ile tasarım becerilerinin gelişeceğine ifade eden fen bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol tasarımın teknoloji ile birleşmesi ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak ürünlerin bu gençlerin ellerinden çıkacağına inandığını ifade etti.

Niğde Bilsem Müdürü İsa Aliç gerçekleştirilen proje ile ilgili olarak; “öğrencilerde çevre, doğa, toprak, su, hava ve sürdürülebilir yaşam gibi konularda farkındalık oluşturarak olumlu tutum geliştirmeleri hedeflendi. Eğitim sırasında elde edilen kazanımlarla öğrencilerin etik davranma, bilinçli tüketici olma, kaynakları etkili kullanma, sorumluluk, işbirliği ve takım çalışması konularında gerekli bilgi, beceri ve tutumlara sahip olmaları amaçlandı. BİLSEM öğretmenleri tarafından hazırlanan eğitim programı kapsamında yaş gruplarına göre oluşturulan34 farklı etkinlik ile öğrencilerin doğa bilincine sahip bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacağı düşünüldü.

Öğrenmekten zevk alan, heyecan duyan, meraklı, araştırmacı, gözlem yapan, çözümler üretebilen, doğa ve diğer tüm zeka alanlarını aktif şekilde kullanabilen, daha sağlıklı, yaratıcı, stressiz, mutlu, çevre ve doğaya önem veren çocuklar yetiştirebilmek için biz eğitimcilerin, anne ve babaların çocukları doğayla buluşturması ve doğayla bağ kurmalarını sağlaması gerekir. Sonuç olarak; Çocukların doğaya doğanın da çocuklara ihtiyacı var!” dedi.

http://kent51.net/Default.aspx?go=habergoster&hid=820

Microsoft'tan Niğde BİLSEM Öğretmenine Ödül !
Microsoft Harikalar Yaratan Öğretmen

Geçtiğimiz yıl Niğde Bilsem ve Niğde Üniversitesi ortaklığıyla yapılan TÜBİTAK 4004 Robotlarla Bilim Öğreniyorum Projesinin fikir sahibi Cüneyt Akyol Microsoft tarafından “Harikalar Yaratan Öğretmenler” yarışmasında jüri tarafından ödüle layık görüldü. Yaklaşık olarak 3 yıldır Niğde Bilim ve Sanat Merkezinde fen bilimleri birimi başkanlığını yürüten Akyol;

Microsoft’ tan aldığı ödülde tüm ekip arkadaşlarının emeği olduğunu ve yaptıkları çalışmaların Microsoft gibi büyük bir şirket tarafından ödüle layık görülmesinin kendisi açısından son derece gurur verici olduğunu belirterek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.  Yaptıkları proje ile çocuklara programlama ve robotik araçlar konusunda eğitim verdiklerini belirten Akyol bu tarz projelerin ülkenin geleceği olan çocukların eğitiminde son derece önemli olduğunu söyledi. Bu yıl ikincisi yapılması planlanan projede ilçe ve köylerden gelen öğrencilere aynı eğitimlerin verileceği ve böylelikle kırsal kesimde eğitim- öğretimlerine devam eden öğrencilerinde projeden faydalanacağı bilgisini verdi.

Microsoft’un Türkiye genelinde harikalar yaratan öğretmenleri aradığı yarışmada TÜBİTAK desteği ve Niğde üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Özel yürütücülüğünde hayata geçirilen projede, alınan mali destek ile Niğde ilinden 35 ortaokul öğrencisine, yazılım, programlama etkinlikleri, robotik araçları kullanarak fen deneyleri yaptırılmıştı. Microsoft Robotlarla Bilim Öğreniyorum projesinde kendi ürünlerini kullanarak birçok çocuğa temel programlama, web araçları ve fen etkinlikleri yaptırdıkları için proje uzmanı Cüneyt AKYOL’ a harikalar yaratan öğretmen ödülünü verdi.

Yüzlerce öğretmenin yaptıkları uygulamalar ile başvuru yaptığı yarışmada ödül alan Projenin hikâyesi profesyonel bir ekip ile filme alınacak ve çekilen kısa film Microsoft’ un sitesi ve sosyal medya hesaplarında yüz binlerce insana ulaştırılacaktır. Aynı zamanda MİCROSOFT ödülü alan öğretmenin ilinde öğretmen ve öğrencilere yönelik sertifikalı eğitim düzenleneceği ve ilerleyen günlerde yapılacak eğitimle ilgili bilgilendirmenin Niğde Bilsem’ in resmi sitesinden duyurulacağı belirtildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR konu ile ilgili olarak; Projenin birçok çocuğa yazılım ve programlama konusunda farkındalık oluşturduğunu ve bu tarz projelerin il genelinde devamının geleceğini, projenin devamlılığı konusunda ise Niğde Bilsem’e taleplerinolduğunu belirten YAŞAR emeği geçen herkese teşekkür etti.

http://www.borhaber.net/egitim/nigde-bilseme-bir-odulde-microsofttan-h19372.html

Microsoft ‘Robotlarla bilim öğreniyorum’ projesine sponsor oldu

harikalar yaratan öğretmen - Basından

DÜNYA teknoloji devi Microsoft, Niğde’nin Akşemsettin Bilim Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) fen bilgisi öğretmeni Cüneyt Akyol’un başlattığı ‘Robotlarla Bilim Öğreniyorum’ adlı projeye sponsor oldu.

Niğde BİLSEM ve Niğde Üniversitesi ortaklığıyla hayata geçirilen ve TÜBİTAK’tan destek alan projenin sahibi Cüneyt Akyol, Microsoft tarafından ‘Harikalar Yaratan Öğretmenler’ yarışmasında jüri tarafından sponsor desteği verilmesi kararlaştırıldı. Yaklaşık 3 yıldır Niğde BİLSEM’de Fen Bilimleri Başkanlığını yürüten Akyol “Bu ödülde tüm ekip arkadaşlarımızın emeği var. Yaptığımız çalışmaların Microsoft gibi büyük bir şirket tarafından ödüle layık görülmesi bizim açımızdan son derece gurur verici” dedi.

DÜŞÜN, YENİDEN DÜŞÜN

Öğrencilere yazılım ve program temelli eğitimler verdiklerini belirten Akyol, şunları söyledi:
“Robotlarla fen etkinlikleri yapmayı hedefliyoruz ve bunu yaparken öğrencilerimizle birlikte düşünüyoruz. ‘Düşün, yeniden düşün’ vizyonuyla hareket ediyoruz. Okulumuzdaki imkanları sonuna kadar değerlendiriyoruz. Merkezimizdeki 3 boyutlu yazıcı ile robotları birleştirerek yeni modeller geliştiriyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda TÜBİTAK’tan destek aldık.’Robotlarla Bilim Öğreniyorum projesini hayata geçirdik. İlimizden 40 öğrenciye robotik araçlarla fen etkinliği yaptırdık.”

AVRUPA’YA EĞİTİM VERİYORUZ

Yaptıkları çalışmaları Erasmus Plus programı ile Avrupa’daki eğitim kurumları ile de paylaştıklarını anlatan Cüneyt Akyol, şöyle devam etti:
“Antalya’da 2 ülkeden gelen 16 öğrenci ve 4 öğretmene robotik araçlarla fen etkinlikleri ve programlama eğitimi verdik. Şu anda yurt dışında iki okulla daha görüşüyoruz. Onlar da merkezimizde robotik araçlarla fen etkinlikleri eğitimleri almak için müracaatta bulundular. Bilgi güçtür, bilgiyi teknolojiye çevirip pazarlamak daha büyük bir güçtür. Ülkemizin ihtiyacı olan şey teknolojiyi pazarlamak olarak görüyorum.”

https://www.kamugundemi.com/egitim/microsoft-robotlarla-bilim-ogreniyorum-projesine-sponsor-oldu-h84164.html

https://www.hurriyet.com.tr/microsoft-robotlarla-bilim-ogreniyorum-projesine-sponsor-oldu-37287258

https://www.yeniakit.com.tr/haber/turk-ogretmenin-projesine-microsofttan-destek-178588.html
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı blsem2.jpg

Niğde Adına Bir Ödül Daha Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Verimlilik Temalı Fikir Yarışması’nda Merkezimiz öğrencisi Şehri Sude Kahraman, QR LAB (Akıllı Laboratuvarım) adlı proje ile Türkiye üçüncüsü olarak büyük bir başarıya imza attı.  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Verimlilik Temalı Fikir Yarışması’nda Merkezimiz öğrencisi Şehri Sude Kahraman, QR LAB (Akıllı Laboratuvarım) adlı proje ile Türkiye üçüncüsü olarak büyük bir başarıya imza attı. Laboratuvarlarda qr kod uygulaması ile malzemelerin daha güvenli ve daha verimli kullanılması amacıyla hazırlanan projenin danışmanlığını Fen Bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol yürüttü.  Hafta kapsamında, bu sene ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapabilmek; bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda çeşitli etkinlikler düzenleyebilmek; bu etkinlikleri önümüzdeki yıllarda tüm yurt sathında yaygınlaştırarak verimlilik bilincini kamuoyuna benimsetebilmek amaçlanmaktadır.   Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 27 Nisan-3 Mayıs 2015 tarihleri arasındaki Verimlilik Haftası etkinlikleri kapsamında öğrencilere yönelik “Verimlilik Temalı Fikir ve Kısa Film Yarışması” düzenlendi. Merkezimiz öğrencisi Şehri Sude Kahraman yarışmaya ortaokul kategorisinde katıldı. Bilinçli tüketicilik, israfın önlenmesi, tüketici hakları konularında hazırlanan “QR LAB” adlı proje Türkiye üçüncülüğünü kazandı. Öğrenci ve danışman öğretmeni 27-28 Nisan tarihlerinde Ankara’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ödül töreni ve etkinlikler programına katıldı. 28 Nisan 2015 günü Ankara’da Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’ndeki programda Şehri Sude Kahraman yaptığı sunumla projesini anlattı. Törende öğrencinin ödülü Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan tarafından takdim edildi. 

http://www.ajansnigde.com/nigde-adina-bir-odul-daha_d77082.html

Seminer, Öğretmen Akademisi Vakfı eğitmenleri Kadir Paskal ve Cüneyt Akyol tarafından verildi

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı lider-öğretmen-semineri-1.jpg

Garanti Bankası’nın desteğiyle kurulan Öğretmen Akademisi Vakfı’nın projesi olan ‘Öğretmenin Sınırı Yok’ projesi kapsamında gerçekleşen ‘Öğrenen Lider Öğretmen’ seminerleriyle, öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimlerine yönelik Etkili iletişim, Sınıf yönetimi ve Ölçme değerlendirme konularının ele alındığı seminer boyunca eğlenceli bir atmosferde geçen çalışmalar, katılımcı öğretmenlerin büyük taktirini topladı.
Seminer, Öğretmen Akademisi Vakfı eğitmenleri Kadir Paskal ve Cüneyt Akyol tarafından verildi. 27 Nisan Cuma günü öğleden sonra başlayan seminer 29 Nisan Pazar günü sona erdi.
 Seminer Eğitim Yöneticisi Okul Müdür Yardımcısı Zeliha Yüksel; eğlenceli bir atmosferde geçen seminerin okulumuzun eğitim öğretim kalitesine olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum. Seminerde eğitimi veren eğitmenleri ve tüm katılımcı öğretmen arkadaşlarımı hafta sonu tatillerini böyle güzel bir etkinlikle değerlendirdikleri için tebrik ediyorum İlçe Mili Eğitim Müdürümüzün de destek verdiği bu eğitimlerin tüm okullarımıza ulaşması ve bu faydalı bilgilerden tüm öğretmenlerimizin yararlanmasını arzu ediyoruz. Bu eğitimi almak isteyen okullarımız veya öğretmenlerimiz ÖRAV’a başvuru yapabilirler.

Yapılan yüz yüze eğitimler sonunda katılımcılara, ‘Öğretmen Akademisi Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı’ onaylı sertifika verilecek. Ayrıca, eğitimler sonrasında tüm katılımcılara kullanıcı adı ve şifre verilerek isteyen katılımcıların ‘e-Kampüs’ sanal öğrenme ortamında bir sene boyunca sürdürülecek olan ‘e-öğrenme’ eğitimlerine katılması sağlanacak”dedi.

TÜBİTAK Türkiye Birincisi
TÜBİTAK Türkiye Birincisi

11. TUBİTAK Proje Yarışmasında Türkiye 1.si NİĞDE’den

Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Efe Gündeğer 11. TUBİTAK Ortaokullar Arası Proje Yarışması’nda Fen bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol danışmanlığında “Inovatif Ekmek Dolabı” isimli projesi ile Biyoloji Alanında Türkiye 1. si oldu.
11. TUBİTAK Ortaokullar Arası Proje Yarışması’nda “Inovatif Ekmek Dolabı” isimli projesi ile Biyoloji Alanında Türkiye 1. Si olan 13 yaşındaki Efe Gündeğer, Proje fikri okuldan eve gelirken çöp konteynerin yanın da büyük poşetler içerisinden küflenmiş ve bayatlamış ekmekler gördüm ve bu israfın önüne geçmek için böyle bir proje yapmak aklıma geldi” dedi.
Yaptığı Projenin amacından bahseden Efe Gündeğer; “Ekmeklerin küflenmesi ve bayatlamamasını engelleyerek ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir materyal geliştirmekti. Bu kapsamda Fen bilgisi öğretmenimizle birlikte birden çok deneyler yaptık ve sonunda ekmeğin bayatlamaması ve küflenmesini engellemek için belirli bir sıcaklığa ihtiyaç duyulduğunu fark ettim ve “Inovatif Ekmek Dolabı” yapmaya karar verdim. Yaklaşık 6 aylık bir çalışma sonucunda  “Inovatif Ekmek Dolabı” nı yaptım. Geçtiğimiz günlerde Eskişehir ilinde yapılan 11. TUBİTAK Ortaokullar Arası Proje Yarışması’nda “Inovatif Ekmek Dolabı” isimli projesi ile Biyoloji Alanında Türkiye 1.si oldum” dedi.
Gündeğer; “Okuldaki öğretmenimiz ülkemizde birçok ekmeğin israf edildiğini ve bu israf edilen ekmeklerle yılda tam donanımlı  500 okul  ve tam teşekküllü  80 hastane   yapılabileceğini söylemişti.  Yine ülkemizde günlük 6 milyon yıllık ise iki milyar ekmek israf edilmektedir.  Ayrıca bu günlerde Ramazan ayında israf edilen ekmeğin iki katı yani günlük 6 milyon ekmek israf edilirken, Ramazan ayların da günlük 12 milyon civarında ekmek  israf ediliyor ve yine üretilen ekmeğin daha fazlası üretilmekte. Bu dolap sayesinde  ekmek  uzun bir süre  küflenmeden ve bayatlamadan korunmuş oluyor.  Dolabımızdaki ekmek Yeni fırından çıktığı gibi taze ve sıcak oluyor. Bu dolabımızda muhafaza edilen ekmek 1 ay veya 3 ay gibi süre bayatlamadan küflenmeden durabiliyor” diye konuştu. 
Gündeğer; “Tasarladığım “Inovatif Ekmek Dolabı” kullanırsak ülkemizdeki milyonlarca ekmeğin israf olmasını önlemiş olacağız. İsraf edilen ekmeği kazanabilmemiz mümkündür. Ve aç olan insanları doyurabiliriz. Projem sayesinde milyonlarca ekmek küflenmeyecek ve bayatlamayacak” şeklinde konuştu.
Fen bilimleri öğretmeni Cüneyt Akyol, Yaklaşık 10 un üzerinde deneyler yaptı. Ekmeğin bayatlamaması için belli bir sıcaklığa ihtiyaç duyduğunu fark etti. Daha sonra Efe projesini hazırladı bizlerde TÜBİTAK orta okullar proje yarışmasına başvurduk bunun sonucunda da biyoloji alanında da yaklaşık  9 bin proje arasında  birincilik ödülü aldık” dedi.

http://nigdegundem.net/makale/1207/iletisim.aspx

Baret Projesi
Baret Projesi

Türk öğrenciler işçiler için geliştirdikleri “BaretCare” projeleriyle Finlandiya’da düzenlenen yarışmada dünya birincisi oldu.

Isı-nem sensörü, modüler gaz sensörleri ve en önemlisi GSM/GPS modülü içeren inovatif bir akıllı baret projesinin çıkış noktası Soma’da yaşanan maden faciasında 301 madencinin hayatını kaybetmesi ve Siirt’de yaşanan heyelan sonrası 1 ay bulunamayan işçileri düşünerek projeyi geliştirdi.  Ekip öğretmenleri Süleyman Gezici, Ertuğrul Özar, Cüneyt Akyol, Mehmet Özel ve Osman Aydoğar ile birlikte öğrenciler Halil Ataberk Bakırcı, Abdullah Oğul ve Ahmet Efe Bakırcı birlikte hazırladıkları “Isciler Icin Moduler Akıllı Baret ve Takip Sistemi: BaretCare+” projesi ile “Dünyanın En İyisi” oldu.
Proje, Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi ve Niğde Bilsem işbirliğinde uluslararası alanda başarı gösterme amacıyla Ekip öğretmenleri Süleyman Gezici, Ertuğrul Özar, Cüneyt Akyol, Mehmet Özel ve Osman Aydoğar ile birlikte öğrenciler Halil Ataberk Bakırcı, Abdullah Oğul ve Ahmet Efe Bakırcı tarafından hazırlandı.
Ekip öğretmeni Süleyman Gezici, “Finlandiya Eğitim Bakanlığı ve Helsinki Üniversitesi ortaklığında düzenlenen uluslararası proje yarışması Luma StarT’de 40 tan fazla ülkeden yapılan 500 başvuru arasında önce ilk 100’e, sonra ilk 10’a, sonra ilk 3’e girerek 4 Mayıs 2018 Pazartesi günü Finlandiya’ya gittik. Projemiz Tampere Üniversitesinde düzenlenen Final Gala’sında en iyi projeler kategorisinde “Dünyanın En İyi” projesi oldu. BaretCare, işçiler için tasarlanmış olan ve ısı-nem sensörü, modüler gaz sensörleri ve en önemlisi GSM/GPS modülü içeren inovatif bir akıllı baret projesi. Geliştirdikleri baret sayesinde işçileri bulundukları ortamda anormal oranda sıcaklık, nem ve zehirli gaz olması durumunda o ortamdan ayrılmaları için uyarıyor. Bunun yanında GPS özelliği sayesinde işçinin coğrafi konumunu tespit ediyor. Tespit ettiği konum bilgisini GSM modülündeki sim-kart sayesinde internete bağlanarak takip sistemine gönderiyor. Son olarak gelen konumlar ve diğer sensör değerleri takip sistemindeki harita üzerinde anlık olarak takip imkanı sağlıyor. Türkiye’de yaşanan maden kazalarından etkilenen ekip bu soruna bir çözüm olması amacıyla bu projeyi geliştirmiş. Nitekim geçtiğimiz yıllarda Siirt’te bir açık hava maden işletmesinde meydana gelen kazada toprak altında kalan 26 madencinin arama kurtarma çalışmalarının yaklaşık 1 ay sürmesi problemi açıkça ortaya koyuyor” dedi.

https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/mucit-gencler-akilli-baret-ile-dunya-birincisi-oldu-370936.html

Dijital Yerliler Doğada
Doğanın Sanatla Stemi

01-07 Temmuz 2018 Tarihleri arasında Niğde’nin Çamardı İlçesi Aladağlar Emli vadisi mevkiinde 45 öğrenciye yönelik doğa, bilim ve sanat etkinlikleri düzenlendi.
Doğa eğitimi ve Bilim okulları programı kapsamında TÜBİTAK desteği ile hayata geçirilen projede Niğde Bilsem öğretmenleri, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim elemanları ile Türkiye’nin çeşitli kurumlarında görevli akademisyen ve öğretmenlerin eğitmen olarak görev aldığı projede; Niğde İlinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri yedi gün boyunca doğada var olan sanatsal olguları bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanları ışığında keşfetmeye çalıştılar.
Öğrenciler eğitmenler eşliğinde eğitimin birinci ve ikinci günü doğada var olan çeşitli hayvanları ve bitkileri yerinde gözlemleyip emli vadisinin biyolojik çeşitliliğe ilişkin disiplinler arası çalışmalar yaparak özel kitler ile gezi, gözlem, deney, uygulama etkinlikleri yaptılar. Projenin sonraki günlerinde elde ettikleri kazanımları mühendislik, matematik, teknoloji disiplinleri ile birleştiren öğrenciler tüm bunları doğada var olan sanat unsurları ile birleştirmeyi amaçladılar
Proje yürütücüsü Cüneyt Akyol Doğanın Sanatla STEMİ-2 projesinde, fen, teknoloji, matematik ve mühendislik ile ilgili yaklaşık 60 etkinliği öğrenciler ile birlikte uyguladıklarını belirtti.
Bu etkinlikleri hem tasarlarken hem de uygularken doğada var olan sanatsal olgular ile diğer disiplinleri birleştirerek öğrencilerin doğayı dolayısıyla birçok bilim dalını keşfetmelerine yardımcı olmayı amaçladıklarını söyleyen Akyol öğrencilerin bir hafta boyunca telefon, bilgisayar, televizyon gibi iletişim araçlarından uzak kaldıklarını ifade etti.
Akyol ; ‘Onları doğada görmek son derece mutluluk verici, öğrencilerimizin birçoğu başvuru yaparken böcekten korktuklarını ifade etmişlerdi, proje bitiminde öğrencilere uyguladığımız anketten çıkan sonuç bizi son derece memnun etti çünkü öğrencilerin yüzde sekseni artık böcekten korkmadıklarını ve onlara dokunabildiklerini ifade etmişlerdir’ dedi.
Ayrıca sanatın ve doğanın aslında birbirini tamamlayan iki unsur olduğunu belirten Akyol öğrencilerin çeşitli sanatsal faaliyetler yaptıklarını ve bunları yaparken de doğada var olan unsurların kullanıldığını ifade etti. Projede sanat etkinlikleri için gönüllü olan ressam SAFA BÜTE’ ye destekleri için teşekkür eden Akyol, sanatın ve sanatçının değer gördüğü toplumlarda estetik bir bakış açısının oluşacağını ve bu bakış açısının tasarımla birleşmesi ile de ülkemize ait marka değeri yüksek teknolojik ürünlerin ortaya çıkacağına inandıklarını ifade etti. Bu tür projelerin önemine değinen Akyol, dijital yerliler olarak adlandırılan bu gençlerin 21 YY becerileri ile donatılmasının önemine vurgu yaptı. Gelecekte belki şu an adını bile duymadığımız çok farklı meslekler seçeceklerini ve bunun için disiplinler arası çalışmanın olmazsa olmaz olduğunu, 21. YY becerilerinin temelinde ise farklı disiplin alanları ile ekip çalışması, iletişim becerileri ve yaratıcılık gibi becerilerinin olduğunu ifade etti.
Proje uzmanı olarak görev alan teknoloji ve tasarım öğretmeni Ertuğrul Özar ise ‘projede 45 öğrenci katılımcı olarak yer alırken, proje ekibinde 10 Rehber Öğretmen ve alanında uzman 13 eğitmen görev almıştır’ dedi.
Özar; ” Öğrencilerin 7 gün boyunca öğrencilerin keşfederek ve sorgulayarak öğrenmelerini sağlamak amacı ile onlarca etkinlik alanında uzman öğretmeler tarafından hazırlanarak uygulandı. Etkinliklerin hazırlanmasında ve uygulanmasında öğrencilerin uygulamalı olarak Fen, Matematik, Sanat ve Mühendislik disiplinlerini doğada aramaları ve bu disiplinler arasında bağlantı kurmaları sağlandı. Doğa faaliyetlerinin yanında öğrenciler teknolojik araçlar ile de tanıştırıldı. Öğrencilerin Kıl testere, Strafor kesme makinası, lazer makinası ve 3 Boyutlu yazıcı ile uygulamalı olarak çalışma yapmalarına fırsat tanındı. Öğrenciler bir taraftan doğadan topladıkları yaprakları ahşaba aktararak kıl testere ile yaprak kalıbı alırken diğer taraftan yine yaprak şekillerini strafora aktararak strafor kesme makinası ile yaprakların şekillerini çıkarma fırsatı buldular. Teknolojik anlamda ise öğrenciler lazer makinası ve 3 boyutlu yazıcı ile tanışma fırsatı buldular ve bu ürünler ile uygulamalı çalışma yaptılar. Lazer yazıcı ile ahşap üzerine yazma ve kazıma işlemlerini yaparken, 3 boyutlu yazıcı ile Doğadaki canlıların baskılarını aldılar şeklinde ifade etti.

https://www.habergazetesi.com.tr/haber/5256389/dijital-yerliler-dogada

Liseli öğrenciler projeleriyle Türkiye birincisi oldu
Teknofest Ödül

Bilim Sanat Merkezi öğrencileri Alperen Kahraman, Ahmet Efe Bakırcı, Talha Açıkgöz, Eren Şen, Tufan Karadal, Abdullah Oğul tarafından, öğretmenler Ertuğrul Özar, Cüneyt Akyol, Mehmet Özel ve Süleyman Gezici danışmanlığında hazırlanan ‘Çarcam’ isimli proje araç hırsızlığının önüne geçmeyi hedefliyor.

TEKNOFEST tarafından düzenlenen İnsanlık Yararına Teknoloji proje yarışmasında da Ulaşım alanında Türkiye 1.’liği kazanan projede amaç araç hırsızlığının önüne geçmek, trafik kazası sebeplerinin başında gelen araç kullanırken telefon kullanımını azaltmak ve kaza anında insan hayatını koruyan en önemli donanım olan emniyet kemeri kullanımını zorunlu hale getirmek.

Proje sayesinde yapay zeka algoritmaları kullanılarak araç sahibinin yüzünün tanıtılması ile farklı kişilerin aracı sürmeye çalıştığı bilgisi araç sahibine sms ile bildiriliyor.

Aynı zamanda araçta yüz tanıma sistemi için bulunan kamera, kazalara sebep olan en büyük problemlerden birisi olan sürücünün telefonla konuşmasını ve emniyet kemeri takıp takmadığını da tespit edebiliyor. Sürücü telefonla konuştuğunda veya emniyet kemerini hareket halindeyken çıkardığı kamera sayesinde algılayarak sürücüye ikaz veriyor.

Projenin detaylarını anlatan Niğde Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Talha Açıkgöz, “Projemizde arabaların çalınmasına karşı bir güvenlik önlemi geliştirmek istedik. Bilgisayarımızda görüntü işleme tekniklerini kullanarak direksiyon karşısındaki kişinin aracın sahibi olup olmadığını anlıyoruz. Eğer o kişi aracın sahibi değilse otomatik olarak aracın sahibinin cep telefonuna sms gidiyor ve arabanın konumu da bildiriliyor. Bu şekilde araba hırsızlığını tamamen önlemiş oluyoruz. Aynı zamanda bu sistemle sadece sms gönderme olarak değil aynı zamanda kontağın kapatılması yani çalınmanın tamamen engellenmesi sağlanabilir hem de aynı zamanda çalınmanın yanı sıra aracın sahibinin emniyet kemeri takıp takmadığı yada alkol kullanıp kullanmadığı yada sigara içip içmediği, cep telefonuyla konuşup konuşmadığı da algılanarak bunları da engellediği zaman kaza ihtimalini de oldukça düşüreceğini düşünüyoruz. Projenin maliyeti de oldukça maliyetsiz. Son zamanlarda araba maliyetleri iyice artmışken 500 TL gibi makul gibi bir fiyata bir elegan sürüme bu kamera sistemi elde edilerek oldukça büyük bir kayıptan kurtulmuş olabiliriz. Zaten modern arabalarda hem bilgisayar hem de ekran zaten bulunmakta eklenmesi gereken tek şey kamera. Bu şekilde oldukça ucuz bir sistemle oldukça büyük bir maddi kayıptan kurtulmuş olabiliriz” şeklinde konuştu.

Niğde Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Ata Bakırcı ise “Araç sahibinin gerçekten araç sahibi olup olmadığını tespit ettik. Eğer ki araç sahibi değilse hazırladığımız uygulama sayesinde telefona bildirim gönderdik ve anında aracın sahibine bildirim verilmesini sağladık” diye konuştu.

Niğde Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü İsa Aliç yaptığı açıklamada, “TEKNOFEST ülkemizin en prestijli etkinliklerinden bir tanesidir. Burada yüzlerce kurum, yüzlerce üniversite arasından bizim projemiz ulaşım kategorisinde Türkiye 1.’liği elde etmiştir. Burada öğrencilerimizin çok büyük özveri ve gayreti bulunmaktadır. Tabii ona danışmanlık yapan öğretmenlerimizi de taktir ediyoruz, tebrik ediyoruz. 9 projemize 4 öğretmen danışmanlığında 7 öğrencimiz başvuru yaparak finale kalmıştır. Finale kalan projeler içerisinde ise bizim ‘Çarcam’ isimli projemiz ulaşım alanında Türkiye 1.’si olmuştur. Bizim 1. olduğumuz ulaşım kategorisinde ise Türkiye’de 650 proje başvuru yapmış finale 30 proje çağrılmıştır. Öğrencilerimiz bu 650 başvuru arasından sıyrılarak Türkiye 1.’liğini elde etmiştir. Hepsini tebrik ediyorum” dedi.

https://www.memurlar.net/haber/779279/liseli-ogrenciler-projeleriyle-turkiye-birincisi-oldu.html

Science Expo
Science Expo

Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından birisi olan Türk Hava Yollarının ana sponsoru olduğu Bursa Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği “Science Expo” Bilim Fuarında “Usta Mucitler” kategorisinde Do-It-Yourself felsefesiyle hazırladığımız Kendin-Yap 3D Yazıcımız Otokton ile 2.lik ödülüne layık görüldük. BEBKA kalkinma ajansi yoneticilerine ve sayin belediye başkanımıza ( Bursa.bel.tr ) ve organizasyonda katkisi olan herkese ( Bursa Bilim Merkezi ) bizimle yakından ilgilendikleri için teşekkür ederiz.

Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Mehmet Tunahan Düzyol’un geliştirdiği su altı analiz robotu ile suya karışan yabancı maddeler analiz edilerek çevresel olayların önüne geçilmesi hedefliyor.

BİLSEM öğrencisinden müsilaj riskini tespit eden su altı analiz robotu
Su Analiz Robotu/ Milliyet Haber

Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Mehmet Tunahan Düzyol’un geliştirdiği su altı analiz robotu ile suya karışan yabancı maddeler analiz edilerek çevresel olayların önüne geçilmesi hedefliyor.

Fen lisesi 12. sınıf öğrencisi Düzyol, BİLSEM öğretmeni Cüneyt Akyol ile geliştirdikleri ve “SAAR-V3” adını verdikleri su altı analiz robotuyla, Konya’da düzenlenen Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi’ne katıldı.

Sudaki kirliğinin önlenmesine yönelik geliştirilen robot, tasarımının yanı sıra görev ve fonksiyonlarıyla da zirveye katılan girişimci ve yatırımcıların ilgisini çekti.

– Barajdaki kirlilikten etkilendi, robot geliştirdi

Niğde BİLSEM öğrencisi Mehmet Tunahan Düzyol, AA muhabirine, robotu geliştirmek için 4 yıldır üzerinde çalıştığını söyledi.

Yaşadığı şehirdeki barajda tanık olduğu bir çevre olayından etkilenmesiyle projeye başladığını anlatan Düzyol, Niğde BİLSEM’deki öğretmeni Cüneyt Akyol ile çalışma başlattıklarını dile getirdi.

Düzyol, suya karışan atıkların tespitine yönelik analiz robotu tasarlamak istediklerini belirterek, “Uzun süre suda kalabilecek bir robot yaptık. Pili güneşten şarj olabiliyor. Otonom bir sistem ve üzerindeki sensörlerle aldığı anlık verileri uygulamaya yükleyecek ve yetkililerin erken müdahalesine imkan sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

– Atık kimyasalları analiz ediyor

BİLSEM öğrencisinden müsilaj riskini tespit eden su altı analiz robotu

BİLSEM öğrencisinden müsilaj riskini tespit eden su altı analiz robotu

Düzyol’un öğretmeni Cüneyt Akyol da iklim değişikliği ve çevre kirliliğinin, dünyanın en önemli sorunlarının başında geldiğini ifade etti.

Deniz, baraj ve göllerde insan kaynaklı kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaştığını aktaran Akyol, bunların önlenebilmesi için teknolojiden yararlanmaya çalıştıklarını bildirdi.

Akyol, müsilajın uzun süre gündemde yer aldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Sudaki kirlilik, ph değerindeki değişim ve sıcaklık değerleri, müsilajın oluşumuna neden oluyor. Bu sistem, müsilaj oluşmadan, bu değerleri anlık ölçebildiği ve anlık bildirme imkanı olduğundan erken müdahale imkanı sağlıyor. Barajlarda, durgun sularda insan kaynaklı ve çeşitli atıkları yerinde tespit edebilirsek çevre kirliliğinin önüne geçebiliriz.”

– Seri üretimi için yatırımcı bekliyor

Projenin yatırım alması halinde seri üretimin gerçekleştirileceğini vurgulayan Akyol, “Bunun ihracatını da yapabileceğimizi düşünüyorum. Zirveye gelenler son derece ilgi gösterdi. Çevre sorunlarına çare aradığı için bu noktada dikkati çekti. İş insanları yönlendirmesi oldu, yatırımcıların desteğini bekliyoruz. Tasarım tescil belgesi alındı, faydalı model başvurusu da askıda, onaylanmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

https://www.milliyet.com.tr/teknoloji/bilsem-ogrencisinden-musilaj-riskini-tespit-eden-su-alti-analiz-robotu-6637413